top of page

10 tips til bedre søvn

Studier viser at faste tider for å legge seg og stå opp er assosiert med bedre søvnkvalitet i både unge og eldre mennesker.

De som har slike rutiner har et bedre humør, psykomotoriske funksjoner og akademiske resultater.⁠ ⁠ En viktig faktor for søvn er produksjon av melatonin. I fravær av lys, det vil si på kveldstid vil produksjonen av melatonin øke og signaliserer at det er sovetid. Når det lysner igjen reduserer produksjonen og signaliserer til hjernen at det er på tide å stå opp. Dersom man utsettes for mye lys på kveldstid, f.eks. fra skjermer kan vi forstyrre denne naturlige syklusen.⁠ ⁠


Søvn er involvert i mange viktige funksjoner som hukommelse, inflammasjon, kardiovaskulær regulering, hormonproduksjon og mange andre. Dette gjør at for lite søvn kan påvirke helsa vår svært negativt og dårlig søvn kan påvirke psyken vår. Du kan også lese om hva lite søvn gjør med huden vår her.


Her er våre 10 tips til bedre søvn:


😴 Ha en fast legge- og stå opp tid⁠

😴 Ikke sov mer en 45 minutter på dagtid⁠

😴 Unngå store mengder alkohol 4 timer før sovetid og ikke røyk⁠

😴 Unngå koffein 6 timer før sengetid⁠

😴 Unngå tung, krydret og sukkerholdig mat 4 timer før sengetid⁠

😴 Tren jevnlig, men ikke rett før du skal legge deg

😴 Ha en behagelig seng og sengetøy⁠

😴 Hold soverommet i en komfortabel temperatur og ha god ventilasjon⁠

😴 Blokker ut så mange distraksjoner og lys som mulig⁠

😴 Bruk soverommet til å sove, unngå jobb, trening osv. på soverommet dersom du har plass til å gjøre dette andre steder⁠.


En beroligende atmosfære på soverommet er også essensielt for en god nattssøvn, og hos Grønne Gamborg er vi veldig glad i de-stress produktene fra iKou og rom/putespray for å sette den riktige stemningen.Comments


bottom of page