top of page

Munnbind + akne= maskne

Å bruke munnbind er ikke nytt for alle. I helsetjenesten og i byer mer høy forurensing har munnbind vært en del av hverdagen en stund allerede. Det som er nytt at det nå er en del av våre alles hverdagsliv, og jeg får mye henvendelser om oppblussing av kviser. Kononakviser har jeg sett at det har blitt beskrevet som, eller "Maskne". I tillegg til kviser får jeg også henvendelser om økt irritasjon og sensitiv hud.


Vi må holde ut med munnbind, men forhåpentligvis ikke med utbrudd og en irritert hud. Les videre, så skal jeg gi deg mine best tips for å redusere hudplagene som følge av bruk av munnbind. PS. Jeg benytter det selv 8-12 om dagen og har vært gjennom dette selv.


Først litt bakgrunnsinfo. Hvorfor gir munnbind utbrudd? Vi har forskjellige typer utbrudd. Typisk akne kommer ofte fra hormoner eller inflammasjoner på innsiden av kroppen og er ofte det vi referer til som "vanlig akne". Av munnbind får vi gjerne det vi kaller for acne mechanica. Det er en aknetype vi kan se under haka på de som bruker mye hjelm og i panna på de som bruker mye caps eller lue. Det er rett og slett akne som oppstår av friksjon mot huden.


I tillegg til friksjon er munnbindet med å skape et fuktig klima i området du har masken på. Pusten din skaper fuktighet og varme, som igjen trigger oljeproduksjon. Varme, fukt og olje = bakterier. Masken kan i tillegg stramme eller dra i huden din, du har kanskje sett at du har fått merker i huden etter å ha brukt den en stund? Dette kan endre strukturen på porene og forårsake tette porer. Grunnen til dette er fordi talgen eller oljen som vi også kaller den ikke får flyte fritt opp til hudoverflaten.


Kort oppsummert: utbrudd trives inne i en ansiktsmaske.