top of page

Munnbind + akne= maskne

Å bruke munnbind er ikke nytt for alle. I helsetjenesten og i byer mer høy forurensing har munnbind vært en del av hverdagen en stund allerede. Det som er nytt at det nå er en del av våre alles hverdagsliv, og jeg får mye henvendelser om oppblussing av kviser. Kononakviser har jeg sett at det har blitt beskrevet som, eller "Maskne". I tillegg til kviser får jeg også henvendelser om økt irritasjon og sensitiv hud.


Vi må holde ut med munnbind, men forhåpentligvis ikke med utbrudd og en irritert hud. Les videre, så skal jeg gi deg mine best tips for å redusere hudplagene som følge av bruk av munnbind. PS. Jeg benytter det selv 8-12 om dagen og har vært gjennom dette selv.


Først litt bakgrunnsinfo. Hvorfor gir munnbind utbrudd? Vi har forskjellige typer utbrudd. Typisk akne kommer ofte fra hormoner eller inflammasjoner på innsiden av kroppen og er ofte det vi referer til som "vanlig akne". Av munnbind får vi gjerne det vi kaller for acne mechanica. Det er en aknetype vi kan se under haka på de som bruker mye hjelm og i panna på de som bruker mye caps eller lue. Det er rett og slett akne som oppstår av friksjon mot huden.


I tillegg til friksjon er munnbindet med å skape et fuktig klima i området du har masken på. Pusten din skaper fuktighet og varme, som igjen trigger oljeproduksjon. Varme, fukt og olje = bakterier. Masken kan i tillegg stramme eller dra i huden din, du har kanskje sett at du har fått merker i huden etter å ha brukt den en stund? Dette kan endre strukturen på porene og forårsake tette porer. Grunnen til dette er fordi talgen eller oljen som vi også kaller den ikke får flyte fritt opp til hudoverflaten.


Kort oppsummert: utbrudd trives inne i en ansiktsmaske.


Så for å få bukt med problemet må vi jobbe med miljøet på huden slik at ikke det blir feil balanse av bakterier som kan forårsake utbrudd. Samtidig kan det også være lurt å skape en beskyttende hinne som demper irritasjonen forårsaket av friksjon.

Bruk en passende toner gjennom dagen.

Å tilføre en fuktighetsspray gjennom dagen hjelper huden med å balansere talgproduksjonen din, og kan hjelpe til med å støtte mikrofloraen på en gunstig måte. Dette vil støtte hudbarrieren din som er nøkkelen i alle hudutfordringer.


Om du ikke har en god renserutine, er tiden inne for å få en på plass.

Dersom du bruker sminke, fjern dette med en oljebasert rens og følg opp med en antibakteriell rens med salisylsyre som vil redusere sjansen for tette porer. Det er mye lettere å forebygge enn å forbedre. Å legge på en leirmaske 5-15 minutter etter rens vil hjelpe til å absorbere overflødig olje i huden og andre urenheter. Refining Cleanser er både fin å legge på som en leirmaske, samtidig som den er super som en betennelsesdempende spot behandling som kan ligge over natten.


Bruk et eksfolierende serum.

Å bruke et serum som bryter ned tette porer og fjerner overflødig død hud vil være med på å redusere sjansen for nye utbrudd og bedre de som allerede er i sving.


Riktig bruk og vask av munnbind.

Munnbind i stoff skal vaskes daglig. I forhold til akne er munnbind i bomull det beste valget da det puster bedre enn mange alternativer. Pass på å vaske de med et hudvennlig vaskemiddel som f.eks. Neutral og unngå tøymykner og parfyme. Tøymaskene skal ifølge FHI vaskes på 60 grader. Medisinske munnbind skal kastes etter hver bruk. Dette er både for smittehensyn og for huden din.


Ekstra grep ved utbrudd på grunn av friksjon.

Er det friksjon som er hovedårsaken til at du opplever utbrudd kan utbruddet være rødt og se litt utslett lignende ut. Friksjon bryter ned hudbarrieren din, som skaper en tørr hud som lettere blir irritert. For å adressere dette er det lurt å øke mengden fuktighet du tilfører huden din. Her er igjen toner din beste venn. En god olje som ikke tetter porene, men som danner en beskyttende hinne på huden din er også super her.

Ved friksjon akne er en kjølende maske veldig beroligende på huden og det kjennes deilig ut for deg som opplever den irriterte huden. Ha Shea Hydrating Mask i kjøleskapet og lett på et tynt lag etter en nøye rens.


Med fokus på rens og eksfoliering er det viktig å legge trykk på at overdreven peeling og rens av huden kan forverre huden ved å irritere ytterligere og å bryte ned hudbarrieren.

Sliter du med irritert og inflammert hud er hud uten fysiske partikler det beste som nattserum med naturlige fruktsyrer eller peeling uten fysiske korn.


Får å fokusere på å bygge opp hudbarrieren din er valg av fuktighetskrem viktig. En reparerende krem med rike, fuktighetsgivende ingredienser er fint for å lege og roe ned huden. På dagen er Hydro Moisturiser eller Omega Light Moisturiser fine da de er lette og er med å regulere talgproduksjonen som oppstår under munnbindet. Om natten kan du øke graden av fuktighet og tilføre tyngre kremer avhengig av din hudtype.

Comments


bottom of page